Hva skal jeg spise?

Jeg har brukt årevis på å lese om mat, teste ut mat, nekte meg mat, vende meg til mat jeg ikke liker, prøve ulike regimer – alt i et håp om at maten skal gjøre meg frisk. Hvis du har en sykdom , så vil du alltid finne sterke meninger om hvordan kostholdet ditt kan påvirke helsa di. Noen sverger til strenge regimer, andre velger å leve livet. Jeg har funnet ut følgende. Det er tre ting som går igjen, uansett retning, uansett kur eller diett: 

  • Spis mer brokkoli
    • Og selvfølgelig, grønnsaker generelt, og grønne bladgrønnsaker spesielt – grønnkål (kale) og spinat i særdeleshet.
  • Drikk vann
    • Bytt ut så mye som mulig av væskeinntaket med vann, og dropp brus og alkohol av alle slag
  • Dropp sukker
    • Det gjelder selvfølgelig alt av snop og kaker, men også raffinert mat – som ofte har mye sukker i seg. Sjekk varedeklarasjonen – rekkefølgen indikerer mengde, og sukker i ulike former kommer ofte bekymringsfullt høyt opp!
Hvis det var lett å spise rasjonelt, så hadde alle gjort det

Viljestyrke er ikke nok. Kunnskap er ikke nok. Følelsene våre vil alltid trumfe – så da handler det om å knytte positive følelser til den maten du vet du bør spise. Derfor er det viktig å bruke mental trening –  visualisering, sterke følelsesmessige mål og gode opplevelser knyttet til mat – inn i strategien for å lage bedre rutiner rundt mat.

Gode mål – på lang og kort sikt

For å lykkes med å lage et bedre kosthold, så må du ha et mål som det er knyttet sterke, positive følelser til. Visualisering er gull her, særlig nå i starten på et nytt år. Hvor vil du være 1. januar om ett år? Jo bedre du klarer å leve deg inn i den følelsen av å være der, jo lettere er det å holde motivasjonen oppe.

Hvem er du om fire uker? 

Kan du visualisere noe du kan oppnå – fordi du har begynt å spise sunnere?  Jeg skal i operaen – for første gang – 2. februar. Målet er å klare å gå dit fra hotellet –  med stokk, og slippe å bruke rullestolen. Jeg vet at beina mine blir bedre av at jeg kutter sukker, i tillegg til å trene. Og jeg har en kjole jeg gjerne skulle ha på meg da. Den henger fremme, for tydelig visualisering

FOr å lykkes: Planlegging og rutiner

Planlegging innebærer å erkjenne at du faktisk kommer til å trenge mat 3-4 ganger om dagen, faktisk hver uke fremover. Du vil uansett på et tidspunkt måtte ta stilling til «hva skal jeg spise nå», så du kan like gjerne samle opp den tankejobben, hente ideer, planlegge innkjøp, og aller helst lage opp større porsjoner på en gang. Å lage flere liter grønnsakssuppe og fryse ned i porsjonsskåler er helt gull! Da sparer du i praksis 3-5 matlagingsøkter. Og unngår tullete innkjøp på tom mage.

Noen tips for planlegging finner du HER

Rutinene: Sett faste tidspunkt for når du skal spise. Når jeg kutter sukker MÅ jeg ha mat hver 3. time, hvis ikke sprekker jeg så det synger! Selv om jeg ikke er sulten til frokost så tvinger jeg i meg ett knekkebrød, bare for å være igang. Og så setter jeg på en liten alarm hver treddje timer fremover. Det funker, faktisk.

Og hvis hele eller deler av målet ditt er å gå ned i vekt – pass på å spise nok at den sunne maten. Bråsulting gjør at du mister vann og muskelmasse, og da senker du på sikt hvileforbrenningen din. Tren styrke, bygg muskler, få i deg nok protein. Gi blaffen i badevekta, hold deg til målbåndet og prøving av drømmeplagget.