TRENING TILPASSET FYSISKE BEGRENSNINGER

15 år med kampsport og MS

Jeg har trent kampsport i 15 år, og selv etter MS-diagnosen var jeg aktiv og besto to nivåer av sortbeltegrader. Men de siste 10 årene har det blitt for vanskelig å holde et normalt nivå.

Jeg har dårlig balanse, svak kontakt med musklene, og trenger stokk, staver eller rullestol.

Jeg tror på trening uansett nivå!

Jeg har trent mye styrke, og lar meg inspirere av de utallige fantastiske treningsvideoene som ligger på nett – masse av det er helt gratis! Men de fleste øvelsene er for vanskelige!

Da blir fortvilelsen større når man ikke klarer å henge med

Friske folk klarer helt automatisk å gjøre øvelser som kombinerer balanse, stabilitet, styrke og – langt på vei – fleksibilitet. Når du har en kronisk sykdom som angriper nervesystemet, som ødelegger signalene til musklene, som tar fra deg balanse og koordinasjon – da blir det vanskelig å holde på motivasjonen til å trene. Samtidig vet man så godt at trening er enda viktigere enn før, for å opprettholde så mye som mulig av den funksjonen du har.

For at treningen skal ha effekt, må du gjøre tilpasninger som gir deg nytte

Du må være trygg, du må isolere de musklene du skal utvikle, og det må gi deg mestring. Derfor har jeg laget en serie treningsvideoer som viser deg de tilpasningene jeg gjør – basert på min instruktørerfaring fra Taekwon-Do.

Videoen er 3min47 sek lang, og her går jeg gjennom noen viktige prinsipper du må ta hensyn til når du planlegger treningen.

I denne filmen viser jeg noen gode stabiliseringsøvelser for hoftestyrke og balanse, videoen er 2min32sek lang.