Hvordan takle kronisk sykdom

Bilde av Elin i Mindscape på Slottsfjellet i Tønsberg
Elin Maageng Jakobsen

GRATIS NETTKURS FOR Å BLI EKSTRA STERK MENTALT

Når man er alvorlig syk er det nyttig å være mentalt tøff. Mentale teknikker og metoder blir viktige på et helt nytt nivå – det handler om helse, og om hverdagen din.

Jeg heter Elin. Jeg har levd med MS siden 1986. Jeg har studert og brukt mentale teknikker i snart 15 år. Jeg har kjent på kroppen hva som funker. Nå deler jeg de beste tipsene mine – helt gratis.

DU TRENGER IKKE KUNNE NOE FRA FØR – BARE BLI MED!

Dette er ikke et vanlig kurs. Her er det små videosnutter hvor jeg forklarer hva som funker og hvordan det funker – og gir deg praktiske metoder slik at du også kan bli ekstra tøff i hodet.

Det er ingen krav til å se alt – du kan plukke ut akkurat de temaene du trenger. For heldigvis har vi ikke akkurat de samme utfordringene.

Men noe er felles: Vi trenger å bli kjent med hvordan hjernen vår fungerer – og vite hvordan vi kan påvirke den på best mulig måte. Dette kurset er inspirasjon og motivasjon, ikke krav og prestasjon. Det er Ett nivå opp – vi snakker om å takle en utfordrende hverdag med rammer du ikke selv har kontroll over.

Slik melder du deg på gratiskurset

Ved å trykke på den grønne knappen, så kommer du rett til påmeldingssiden. Hvis du aldri har tatt et nettkurs før – så kan du se videoen under hvor jeg viser deg steg for steg hvordan du melder deg på.

Du trenger ikke laste ned noe program

I løpet av koronatiden har du kanskje vært med noen møter på Zoom, og kanskje vært litt frustrert fordi du må laste ned programvare eller bytte til en app. Det trenger du ikke her. Jeg har et komplett kursopplegg på nettsiden, det eneste du trenger er å skrive inn fornavnet ditt og mailadressen din. Så lager du et passord, og vips – så er du påmeldt.

Du er helt anonym, og det er ingen reklame

Ingen andre deltakere seg navnet ditt, så du er helt anonym. Ingen ser deg når du går inn for å se videoene.

Du skal ikke ha på noe kamera – dette er som å se filmer på YouTube – du velger akkurat nå og hvordan du vil se dem. Bortsett fra at her er det ikke noen reklame!

Det er ingen påmeldingsfrist

Jeg åpner dette kurset i november 2022. Du kan melde deg på når du finner det – her foregår alt i ditt eget tempo. Du kan bruke akkurat så lang tid du ønsker – og du kan se akkurat det innholdet som passer for deg

EN KRONISK DIAGNOSE GJØR DEG MER AVHENGIG

Du opplever at hverdagen din og helsen din blir avhengig av medisinsk kompetanse. Med dårlig helse kommer ønsket å finne en medisin, en kur, noe som kan gjøre deg frisk. Du kommer inn i et løp med leger, nevrologer, medisin og kanskje etterhvert hjelpemidler. Kalenderen din er ikke lenger styrt av deg, men av behandlingstimer og tilgjengelig medisinsk personell. Etterhvert kan du oppleve at hverdagen din planlegges rundt de begrensningene som er knyttet til diagnosen, ikke hva du ønsker å bruke tiden din på.

Ta tilbake kontrollen

Det er mange ting du kan gjøre for å ta tilbake kontrollen. Det viktigste er å finne de tingene du selv kan påvirke. Du kan velge hva du spiser. Et stykke på vei kan du forhåtentligvis velge hva du bruker tiden din på. Du kan velge hvordan du tenker. På denne måten kan du i stor grad påvirke hvordan hverdagen din blir, hvordan du har det i det daglige, og hvordan din egen helse utvikler seg. Men dette kan også føles veldig utfordrende – vil ikke dette kreve mer av deg enn du kan klare?

Dette kurset er ikke et tradisjonelt kurs. Det er ingen tester, prøver eller diplomer. Det er en samling av mine erfaringer – hva har jeg gjort for å bli skikkelig tøff i hodet? Jeg gir deg en slags oppskrift på hva du kan gjøre selv. For dette er verktøy, det er teknikker og metoder – du må selv bruke dem. Lære dem, bruke dem jevnlig, rett og slett øve opp ditt eget hode. Så hvorfor skal du orke å gjøre den jobben?

Fordi livet, helsa og hverdagen din blir så mye bedre når du er skikkelig tøff i hodet!

Hilsen Elin

Få inspirasjon til neste nivå her

BLi sterkere mentalt

Dette handler ikke om «å bare tenke positivt». Det handler ikke om lettvinte løsninger om å «sette seg mål og prestere bedre». Det handler ikke om viljestyrke. Det handler om å forstå mer om hvordan hjernen din fungerer, og bruke dette til din fordel. Det kreves ikke masse ekstra innsats. Det handler om å finne de små endringene i hverdagen som gir deg stor forbedring over tid.

HVA KAN DU OPPNÅ?

Veldig mye, faktisk. Ved å ta mer kontroll over hvordan du tenker, vil du også få mer kontroll over hverdagen din. Du får motivasjon til å gjøre endringer, du vil takle stress bedre, og det blir lettere å prioritere de riktige tingene i livet. Jo sterkere du blir mentalt, jo lettere er det å holde ut ubehagelige behandlinger. Når du kan de riktige mentale teknikker vil du lettere takle skikkelige kjipe og pinlige situasjoner. Når du blir sterkere mentalt, bruker du mindre tid på grubling og bekymring, og får mer fokus på det du kan gjøre med livet ditt akkurat nå. Jeg har også teknikker som gjør det lettere å koble seg fra negative opplevelser i fortiden. Det frigjør veldig mye plass i hodet ditt!

innhold i kurset

Bilde av Elin Maageng Jakobsen fra Slottsfjellet i Tønsberg - som hovedbillde på oversikt over kursets arbeidsform.

MENTALE TEKNIKKER

Jeg lærer deg gode mentale teknikker for å få en bedre hverdag.

INSPIRASJONSFILMER

I dette kurset får du små videosnutter du kan se på akkurat når det passer for deg.

LUKKET GRUPPE

Hvis du ønsker det, kan du bli med i en privat facebook-gruppe.

DEDIKERTE FOLK

Det er ikke nødvendig å gjennomføre alle modulene – bare det som passer for deg. Men for å få resultat må du være dedikert, og du må erkjenne at det er bare du selv som kan skape resultater

ALT SKJER PÅ NETT

Du får tilgang til en nettside hvor alt stoffet ligger. Du ser på filmene og gjør øvelsene akkurat når det passer deg. Du trenger ikke laste ned noe programvare – alt du trenger er en mailadresse og et passord.

INGEN KOSTNAD

Dette er helt gratis. Når du har meldt deg på, så får du tilgang med en gang.

mer om de åtte modulene i kurset

Bilde av Modul 1 i gratiskurset Mental Styrke - Ett nivå opp: "Hvordan kan du påvirke din egen hjerne?" Illustrasjon av en hånd som holder en lysende hjerne

Hvordan kan du påvirke din egen hjerne?

I denne første modulen legger vi grunnlaget for hele resten av kurset. Vi skal gå gjennom noe av det viktigste vi nå vet om hjernen – nemlig neuroplastisitet. Særlig hvis du har en kronisk diagnose så er dette utrolig nyttig – det handler om at vi faktisk kan påvirke hvordan vår egen hjerne utvikler seg.

Bilde av Modul 2 i gratiskurset Mental Styrke - Ett nivå opp: "Hvordan kan du takle en uhelbredelig diagnose?" Illustrasjon av et tre i vinden uten blader.

Hvordan takle kronisk sykdom?

Uansett om diagnosen kom brått eller om du har hatt mistanke en stund. Kanskje er du nydiagnostisert eller om du har levd med det lenge. Uansett hvilken sykdom det er, egentlig, å få beskjed om at det er uhelbredelig gjør noe med deg. Det er naturlig å ha en følelsesmessig reaksjon. Det er forståelig om du blir bitter – men det er ikke bra for deg. I denne modulen går vi gjennom noen måter du kan bli sterkere mentalt, slik at du lettere kan takle sorgen over det du mister, ogunngå grubling og bekymring. Du kan faktisk bli glad, og du kan få «se smilet i ditt eget speil».

Bilde av Modul 3 i gratiskurset Mental Styrke - Ett nivå opp:  "cript for ønsket fremtid". Illustrasjon av en person i kajakk.

Det er bra å drømme om fremtiden

Vi skal leve nå, men å tenke seg en fremtid som er slik du ønsker deg, det kan ha utrolig stor effekt på tilværelsen. Vi skal gå gjennom metoder fra blant annet NLP – neurolingvistisk programmering, som viser deg hvordan du kan leve deg inn i et fremtidsbilde som påvirker kroppen din positivt med en gang.

Bilde av Modul 4 i gratiskurset Mental Styrke - Ett nivå opp: "Bli din egen drømmeperson", Illustrasjon av person sor rusler på stranden

Hvilken person vil du være?

Sykdom setter ofte begrensninger, det gir dagene dine nye rammer, og det roter til selvbildet ditt. Hvem er jeg hvis jeg ikke kan jobbe? Hva om jeg ikke klarer det jeg klarte før? Hva om jeg må ha hjelp? Vi vil jo ikke være en belastning. Jeg tror ikke du heller vil ha medlidenhet. Sannsynligvis savner du den du var før diagnosen.

Men den du er – det ligger dypere. Kjernen i deg vil alltid være der. Men hvem du er utad, hvordan du er i relasjoner, hvordan du opptrer – det er ikke avhengig av ytre begrensninger. Det kan du heldigvis påvirke. Og endre, hvis mønsteret ditt ikke er hensiktsmessig.

Bilde av Modul 5 i gratiskurset Mental Styrke - Ett nivå opp: "Sov godt", illustrasjon av en lilla måne bak skyene

Hvordan skal du få sove?

Du behøver ikke være syk for å oppleve søvnproblemer, det er blitt urovekkende vanlig.

Men hvis du i tillegg sliter med smerter, «painsomnia», kramper, uro, bekymringer…. da blir det ihvertfal ikke enklere. Det meste blir bedre av god søvn, og de færreste har «prøvd alt».

Som en kroniker med søvnvansker har jeg gravd dypt for å forstå – og forbedre – søvn. Jeg deler faglige tips og egne erfaringer i denne modulen.

Bilde av Modul 6 i gratiskurset Mental Styrke - Ett nivå opp: Når det er skikkelig flaut, illustrasjon av en person som har gjemt seg under puta

Du har helt sikkert hatt nedturer. Hvordan skal du takle dem?

Det er mye skam forbundet med kronisk sykdom. Å ikke klare det man kunne før, at kroppen ikke fungerer som den skal, at hodet ikke fungerer som det gjorde.

I denne modulen blir det personlig, og her deler jeg gode råd for å komme forbi skammen og stå støtt i deg selv – uansett.

Bilde av Modul 7 i gratiskurset Mental Styrke - Ett nivå opp: Smertehåndtering, illustrasjon av en person som holder rundt sin egen hånd

Mentale teknikker for smertehåndtering

Selv med intense, kroniske nervesmerter så er det mulig å klare seg uten smertestillende medisiner.

I denne modulen går vi gjennom teknikkene, og jeg lærer deg hvordan du kan bruke dem selv for å bli mer uavhengig.

Bilde av Modul 8 i gratiskurset Mental Styrke - Ett nivå opp: "Gode hjelpere", illustrasjon av hender på et tastatur, med en skisse av en profil med lyspære inni

Her finner du mer informasjon og inspirasjon

Det er utrolig mye informasjon å finne på nett. Hvis du ikke vet hva du ser etter, og hvis du ikke er kildekritisk – da kan du bli fullstendig overveldet.

I denne modulen samler jeg henvisninger og kilder, samt at jeg tipser om bra folk og ressurser som kan være nyttig