Er mental trening mye jobb?

Mental trening er ihvertfall mye forskjellig 

Det er lett å tenke at mental trening er omfattende og tidkrevende – og det kan det være. Meditasjon i lotusstilling – helst i solnedgangen – er kanskje ditt indre bilde av hvordan det gjøres riktig. Men det blir kanskje å  sammenligne med en toppidretsutøver. 

Jeg liker å tenke på mental styrke på samme måte som fysisk styrke: Du kan være svak nå, men trene musklene og bli kjempesterk. 

På samme måte så løper du ikke marathon uten å ha trent. Det kan godt være at du kan klare 50 strake push-up på knokene, men ikke rett fra sofaen uten trening.

Slik er det også med mental trening. Du må starte med det utgangspunktet du har akkurat nå. Er du sterk fra før, så klarer du mer. Er du en godt trent løper, så kan du løpe langt og lenge. Hvis du blir sliten av å tenke på jogging, da må du begynne et helt annet sted.

Mental trening er så mye!

Mindfulness. Motivasjon. Viljestyrke. Visualisering. Kognitiv trening. Meditasjon. Hvor skal du begynne?

Hvor var jeg da jeg begynte med mental trening?

Og hvor er du nå? La oss si at du er ganske fersk, du har ikke helt oversikt, og du sliter med både  helseproblematikk og med å tro på at ting kan bli bedre. 

Jeg  var der i 2009. Syk, bekymret,  og helt blank på mental trening. Så tok jeg to banebrytende kurs i London: Lightning Process  i 2009 og NLP Master Practitioner  i 2011. Jeg lærte teknikker og verktøy som har vært helt avgjørende for meg videre – både mentalt, fysisk og personlig. Dette er grunnlaget for alt jeg gjør av mental trening, og for alt jeg har gjort som mind coach for toppidrettsutøvere i mange år.

Hvor begynner du?

1) Hvilke koblinger vil du ha i hjernen?

Det aller første du må gjøre er dette er: Bestem deg for hvilke koblinger du ønsker i hjernen. 

Bestem deg for å lage gode, hensiktsmessige koblinger. Det gjør du ved å stoppe deg selv hver gang du kjenner at pessimismen tar overhånd. Hva vil du ha istedet?

2) Skriv ned alt du er takknemlig for

Det smarteste er å begynne med en «gratitude journal». Skriv ned tre ting hver kveld som du er takknemlig for. Ikke bare si og skriv ordene, kjenn på følelsen av takknemlighet. Som jeg pleier å si: har du barn eller barnebarn, så burde godfølelsen komme raskt!

3) Husk at det bare er du som kan styre tankene dine

Men det kan hende at du trenger hjelp – les og hør på gode ting, styr unna skrekkfilmer og forferdelige nyheter. I alt fra  løsningsorienterte teknikker i arbeidslivet og konflikthåntering, til mer spirituelle retninger, så finner du setningen: Det du fokuserer på får du mer av. Så fokuser på det som er bra, på det som funker.

4) Start med «guided meditations»

Det krever trening å meditere uten at tankene vandrer. Jeg anbefaler å finne gode lydspor med guided meditations. Jeg har to helt klare favoritter:

Kris Carr, hun er helt nydelig å høre på – og har masse bra stoff ellers også.  https://www.youtube.com/watch?v=dwXndMFXrXQ

Trine Åldstedt, https://www.trinealdstedt.no/store/yi4gskM4

Du trenger både å bygge og vedlikeholde mentale muskler

Hvis du legger deg til i sofamodus igjen, så forsvinner musklene. (Jeg har forsøkt, det stemmer). Musklene må hele tiden vedlikeholdes hvis du skal forbli sterk. Mentale muskler må vedlikeholdes med jevnlig mental trening.