trening er det eneste som kan motvirke hjernesvinn

Ubegrenset med gratis treningsvideoer på nett

I løpet av dette første korona-året, så har det blitt en helt enorm tilggang på gode treningsvideoer på nett. Det er så mye gratis filmer, så mye bra opplegg, at du finner alt du trenger.

Tilsynelatende. For utfordringer for mange av oss er at det blir for vanskelig. Det forutsetter en basis styrke og funksjon i nervesystemet. Det forutsetter at du har balansen i orden. Den forutsetter at beina dine funker sånn helt grunnleggende.

Økt hjernesvinn ved MS

I mange år fikk man beskjed om å ikke trene når man hadde MS. De siste 10-15 årene har det heldigvis snudd – fra en erkjennelse om at trening ikke er skadelig, til at det faktisk kan være bra – til den siste erkjennelsen: Trening er faktisk helt avgjørende for å opprettholde funksjon og unngå hjerneatrofi. Hjernesvinn, faktisk. Nevrolog Einar August Høgastøl har påvist økt grad av hjernesvinn – og dermed hjernealdring – hos pasienter med MS.

Lavere gjennomsnittsalder for MS’ere

MS regnes som en sykdom du «dør med, ikke av», likevel er det noen års redusert gjennomsnittsalder for folk med MS. Men hva er årsak og virkning her? Er det sykdommen i seg selv, eller er det det faktum at min – og tidligere – generasjon av MS’ere fikk beskjed om å ikke trene? Stillesitting, inaktivitet, redusert bevegelse – dette trekkes frem i stadig større grad som årsak til livsstilssykdommer. Så kanskje det ikke er sykdommen, men den gamle medisinske «sannheten» som gir denne dårlige statistiken?

Trening er det eneste som kan motvirke hjernesvinn

Man skulle tro at hjernetrim som kryssord og suduko var løsningen, men det er faktisk trening som har effekt. At styrketrening er viktig for å styrke signalene fra hjerne til muskler har vært kjent siden studiet til Jan Hoff på NTNU i 2008. Ytterligere fokus er på kondisjonstrening for å øke plastisiteten og danne nye koblinger i hjernen. Så da er det jo bare å komme igang!

Endelig fokus på trening i MS-miljøet

I det siste har MS-forbundet endelig kommet på banen, og de har lagt ut filmer med basistrening og viser grunnleggende gode øvelser.

Men øvelsene er for vanskelige! Joda, jeg hadde klart dem da jeg var ganske nydiagnositert, trente Takekwon-Do og gikk opp til sort belte 1. DAN og 2. DAN. Men ikke nå lenger.

Derfor dette prosjektet: Tilpasset trening når du har MS

Forhåpentligvis kan det være nyttig om du har andre diagnoser som gir deg utfordringer med alle de perfekte treningsvideoene.

Jeg bruker min erfaring fra 15 år med Taekwon-Do trening og 10 år med instruksjon til lage tilpasninger. Jeg kjenner på kroppen hva som er mulig og ikke mulig. Jeg håper du får inspirasjon til å ta med deg øvelser som passer til hva du klarer.

Hilsen Elin