Unngå å bli overveldet

Tre proffe tips

Hvordan unngå å bli fullstendig overveldet av alt du burde gjøre –

eller «tenk som Warholm hvis du er kronisk syk»

Eller mer spesifikt – tenk som en hvilken som helst toppidrettsutøver som MÅ prioritere hvordan kroppen presterer til enhver tid.

Når du har en alvorlig diagnose som reduserer din funksjon,  noe som overskygger mye annet i hverdagen din, så vil det ta mye plass. Det tar tid, alt det praktiske som må gjøres og følges opp, alt fra daglige rutiner til oppfølging i helsevesenet og andre offentlige systemer.

Det tar tid å være syk

Så har du kanskje et massivt press om alt du burde gjøre – både fra deg selv og de rundt deg. Du må ha gode rutiner i hverdagen, du må trene styrke, kondisjon, mental trening, løse kryssord for å holde hodet i gang, huske på vitaminene dine, de nye treningsøvelsene du hr fått av fysioterapeuten, du burde sjekke nettet for nyere forskning, og se noen gode videoer på youtube, i tillegg til at du må huske på å spise sunt, lage mat fra bunnen av, unngå salt og sukker, spise regelmessig, drikke mye vann, legge deg tidlig, lese bøker,……  legg til det som passer for deg.

Jeg har tre innspill til hvordan du kan unngå å bli fullstendig handlingslammet i dette

1) Finn ut hva som er viktig for deg

Hva ønsker du å tenke på i kveld, før du sovner, som har gitt deg glede idag? Har du muligheten til å legge inn akkurat det i løpet av dagen? Å være stolt av at du gikk/løp/syklet en tur, for at du fant fram yogamatta og tok en halvtime rolige pusteøvelser? At du dro i treningsstudioet og løftet tyngre enn i forrige uke? At du orket å dusje, og møte venner på kafe? At du kom deg ut og gikk en gang opp trappene, slik at du fikk trent både balanse og styrke i beina? For at dette skal gi deg godfølelsen i kveld, så er det viktig å starte med små ting, ting som er gjennomførbare, slik at du unngår nederlagsfølelse.

2) Tenk som en prosjektleder

I prosjektfaget snakker vi om «scope», altså omfang, og her må du balansere hva du ønsker å oppnå mot den tiden som er til rådighet, og de ressursene du har. På bakgrunn av det må du skille mellom det som er viktig – need to – og det som hadde vært hyggelig å få til på toppen – nice  to have.

Jeg anbefaler å lage deg en oversikt over de tingene du MÅ gjør hver dag. Ta medisiner, spise regelmessig,  – og skriv gjerne opp noen av alle de småtingene du sikker gjør allerede – pusse tenner, spise frokost, re opp sengen  – så kan du krysse av mye og få følelesen av å ha gjort masse allerede. Jeg rer opp senga hver dag. Det tar under ett minutt, og gir meg en god start på dagen.

3) Tenk som en toppidrettsutøver

De er nok på et annet fysisk nivå enn deg, men de har også kroppen som førsteprioritet – og legger dagen opp etter hva de må gjøre for å prestere best mulig.  Faste rutiner, plan foran komfort, som Bjørndalen sa – mobiliser viljestyrken for å gjøre de viktigste tingene.   Det morsomme med å ikke være toppidrettsutøver, er at du vil må så mye større uttelling når du begynner å gjøre ting du ikke har gjort før! Avstanden fra ingen trening til litt trening krever mye mindre – og gir mye større uttelling  – enn å prøve å forbedre verdensrekorden din på hekkeløp.

Du kan stille inn din mentale antenne lik at den hele tiden søker etter det som gir deg glede i hverdagen.

Dette gjør du ved å skrive ned – eller tenke gjennom – alt som har vært bra i dag. For hver dag så blir det lettere å tenke på de gode tingene, og da vil du ha mindre plass til bekymringer.