Hvordan og hvorfor trene hjernen?

Kjenner du på kognitive begrensninger av sykdom eller skade?

Hvis kroppen din ikke virker , så må hodet ditt gjøre det.

Så hva er «kognitiv trening»?

Det er å jobbe med ferdigheter i hjernen:

Hukommelse, oppmerksomhet, fleksibilitet, logisk sans, problmeløsning, matematikk, språk – alt som gir deg en bedre praktisk funksjon i hverdagen.

Det er et stadig større fokus på hjernehelse, og kognitiv trening er en del av dette. Du har sikkert sett at man anbefales å løse kryssord og sudoku for å forebygge demens.

Den andre tingen du kan gjøre for å sikre god hjernehelse, er å trene fysisk.

Selv om jeg var sikker på at MS’en ikke påvirket meg kognitivt, så gjorde den det. Jeg gjennomførte en nevropsykologisk test før jeg tok HSCT, og ble skuffet, sint og flau over hva jeg presterte, eller kanskje riktigere: Ikke presterte.

Det viste seg at jeg totalt sett skåret bra, men noen av testområdene gikk på helt MS-spesifikke områder, så det var ingen grunn til å bli flau.  (sint, derimot….)

Det som er interessant her, er at jeg forbedret skåren på de MS-relaterte parameterne med fra 20-65% ved å gjøre HSCT. Selv mange år etterpå, så er dette ganske uforandret. Her var jeg heldig, som hadde den gode effekten av behandlingen. Men den holder seg ikke hvis jeg ikke vedlikeholder!

For det som bekymrer meg innimellom, er at jeg kan merke at jeg får kognitive utslag. Det kan være at jeg er sliten, har sovet dårlig, har spist dårlig – det merkes umiddelbart:

Hvordan kan du trene kognitivt?

  • Jeg sier eller skriver feil ord.  Veldig skremmende
  • Jeg glemmer navn. Joda, jeg vet at alle gjør det – men siden jeg i utgangspunktet er veldig god til å huske navn, så blir det skremmende merkbart.
  • Jeg mister tråden i samtaler
  • Jeg blir akutt dårlig på hoderegning

Grunnen til at jeg kan se tydelige svingninger, er at jeg gjør kognitive øvelser hver dag, og ser forskjell i prestasjon veldig tydelig.

Så når jeg kjenner at ting fungerer dårlig i en periode, så har jeg helt konkrete tiltak jeg kan sette i verk – og jeg merker umiddelbar respons!

  • Jeg bruker et program som heter Lumosity, der er det mange morsomme øvelser som utvikler mange av de kognitive områdene
  • Jeg trener fysisk! Delvis fordi all forskning tilsier at det er bra også for hjernen, og delvis fordi jeg ser fremgang selv
  • Jeg er bevisst på hva jeg spiser. Mest mulig rene råvarer, veldig lite fabrikkbearbeidet, og minst mulig sukker.

Litt hver dag. Babysteps gir fremgang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *