Det spiller ingen rolle hva du trener

Nå vet vi at trening er bra for alt!

Da jeg fikk MS-diagnosen i 2001 fikk jeg beskjed på sykehuset om å ikke trene – da ville jeg bli sykere.

Ti år etterpå så hadde man funnet ut at hard styrketrening i korte intervaller var nyttig for å styrke signalene mellom nervesystem og muskler – og dermed få bedre funksjon.

Ti år etter det, så vet man at kondisjonstrening er viktig for å opprettholde både kognitive funksjoner som hukommelse, men også for å lage nye koblinger i hjernen – nevroplastisitet.

Likevel vet jeg at mange er redde for å trene

De er redde for å trene feil, redde for at det som kjennes ut som en forverring skal vare, redde for at fatiguen skal bli verre.

Ikke la det stoppe deg. Det eneste som er helt sikkert, er at du vil få bedre livskvalitet og funksjon hvis du klarer å trene mer enn du gjør idag.

Det er ekstremt tøft å erkjenne

For hva gjør vi da, når vi ikke klarer det vi klarte før? Når kroppen stopper deg – enten ved at armer og bein svikter, eller ved at du blir så utmattet at du ikke orker noe annet den dagen.

Tips til å komme igang

  1. Du må anerkjenne virkeligheten. Din kropp og dine forutsetninger er annerledes enn andre – selv om vi har samme diagnose. Du må også regne med at forutsetningene forandrer seg med årene. Jeg trente kampsport i 15 år, hvor fokuset hele tiden var å bli bedre, klare mer, sette nye personlige rekorder. Nå er fokuset å vedlikeholde og opprettholde funksjon best mulig, slik at jeg kan klare meg selv lengst mulig. Det er en stor sorgprosess i dette, men det gir også rom for stor mestringsfølelse når jeg kjenner at det virker!
  2. Du må tilpasse treningen til det du kan klare nå. Gjør noe du synes er gøy – og push deg selv akkurat nok til at du ser fremgang. Hvis du ikke har trent på lenge, så kan det ta litt tid å få testet ut både hva du klarer, og hvor mye du tåler. Mange av oss går «all in» på gode dager, for så å være helt utslått lenge etterpå. Prøving og feiling er viktig her.
  3. Hent inspirasjon fra andre – både de som er på ditt nivå, men også fra folk som klarer mye mer enn deg.
  4. Gå til fysioterapeut eller manuellterapeut. De hjelper deg med gode øvelser for ditt nivå. Nå er det samme egenandelskort igjen, slik at det for mange av oss veldig fort blir gratis!

Ikke få hetta av å se meg med staver eller rullestol

Jeg trener på veldig mange ulike måter – fordi formen og funksjonen varierer. Men trening gir meg stadige oppturer, også når jeg tror at «herfra går det bare nedover».

Det kan være at du fysisk fungere helt supert – og at du aldri vil trenge slike hjelpemidler. Er du ung og nydiagnostisert med MS, så er sjansene store for at du får så god medisinsk behandling at du aldri utvikler handicap. Husk at jeg gikk 15 år uten noen form for bremsemedisin!

Eller kanskje du er dårligere enn meg. Jeg er heldig, fordi armene mine fungerer. Hadde inflammasjonen sittet noen milllimeter lenger opp i ryggsøylen min, så hadde de tatt armfunksjon også. Men ikke gi opp – finn treningsformer som funker for deg.